Een empathische en validerende aanpak

Wanneer we in ons leven traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kan ons dat blijven achtervolgen indien onze pijn en verdriet niet gezien worden. We kunnen ons miskend, onbegrepen, depressief, vermoeid, zinloos voelen.

Validatie is in mijn optiek een cruciale factor bij begeleiding van trauma. Validatie van onze gevoelens, validatie van onze ervaringen. Validatie is het tegenovergestelde van: 'Had je niet beter zo gereageerd?' of 'Zo erg was het toch niet?' of 'Ben je zeker dat het zo gegaan is?' Als een ervaring als traumatisch wordt ervaren door de getroffene, dan was de ervaring niet ok, ongeacht wat anderen daarvan vinden of hoe het bedoeld was. Validatie is ontzettend belangrijk. 

Verder is ruimschoots bewezen dat empathie een krachtige helende factor is in begeleidingsgesprekken. Vooral bij gesprekken die over diepgaande processen gaan. 

Lichaam & geest verbonden

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Wanneer we lichamelijk niet goed functioneren, liggen er vaak onderliggende onverwerkte emoties aan de grondslag. Wanneer we ons mentaal niet goed voelen, gaat ons lichaam op termijn tegensputteren. 'Mens sana in corpore sano' zoals de Romeinse dichter Iuvenalis zo treffend schreef.

Wanneer mensen bij mij een begeleiding volgen, besteed ik zowel aandacht aan het cognitieve als aan het lichamelijke aspect. Traumaverwerking begint bij 'bewustwording'. Vaak is dit in eerste instantie cognitief, in de zin van kennis opdoen. Vervolgens komen we bij de stap 'Wat doet dit met mijn lichaam'. Voel je je voldoende veilig in je eigen lichaam? Sta je in contact met je eigen lichaam? Hoeveel opgeslagen stress houdt je lichaam nog vast?

In deze blog kan je lezen hoe opgeslagen stress uit de kindertijd ons lichaam kan beïnvloeden. 
 

Een aanpak op maat ~ heling in verbinding

Net zoals ieder mens uniek is, is iedere begeleiding uniek. De ene persoon wil liever in groep werken, de andere individueel. Zelf ben ik grote voorstander van heling in verbinding. Verbinding is een onmiskenbare meerwaarde bij het helen van trauma. 


Veiligheid, discretie en respect

Wanneer we ons als kind miskend hebben gevoeld, ongehoord, ongezien, voelen we ons als volwassene vaak erg onveilig. De factor veiligheid is dan ook erg belangrijk bij begeleidingen. Zelf streef ik ernaar dat mensen zich zo veilig mogelijk voelen wanneer ze pijnlijke, traumatische ervaringen delen. Discretie, respect en vertrouwen zijn basisvoorwaarden, ook als er in groep ervaringen gedeeld worden.

Als je nog vragen hebt of een gesprek wil inplannen, kan je me hier mailen


Begeleiding bij psychisch trauma bij Social Balance

Ik werk als ervaringsdeskundige. In deze blog kan je lezen wat dat betekent.

De tijdsduur van een traject is persoonsgebonden. Ieder persoon is uniek, iedere begeleiding is uniek. Wat prijs betreft, tracht ik om het evenwicht te vinden tussen een prijs die betaalbaar is en eerlijk is. Wanneer het tarief voor een individueel gesprek te hoog ligt voor jou, kunnen we samen kijken naar een oplossing. 

Onderstaand vind je de mogelijkheden qua begeleiding.

Face-to-face gesprek
Duur: 1u tot 1,5u
Tarief: €70

Gesprek via Skype
Duur: 1u tot 1,5u
Tarief: €50

Begeleiding via email
Wanneer je een begeleiding volgt, ben ik per email beschikbaar voor jou gedurende de duur van de begeleiding.
Voor dit mailverkeer reken ik geen meerprijs.

Verdiepende individuele workshop
Soms is het nuttig om een bepaald thema verder uit te diepen tijdens een langere sessie.
Duur: 3u tot 4u   
Prijs: €195

Workshops in groep
Regelmatig organiseer ik workshops of infosessies in groep. Een sessie in groep heeft als voordeel dat het financieel voordeliger is én dat je je kan verbinden met de groepsdynamiek. De planning van deze workshops worden onderaan deze pagina weergeven. Vanaf mei 2019 worden er weer nieuwe groepsworkshops ingepland.

Lotgenotengroep
In de loop van 2019 ga ik een lotgenotengroep opstarten. Planning is om hier in mei-juni 2019 mee van start te gaan. Indien je hier nu al interesse voor hebt, kan je me hiervoor een mailtje sturen zodat ik je op de hoogte kan houden.

Mail mij hier als een gesprek wil inplannen of op de hoogte wil blijven van de lotgenotengroep/workshops

Together we can do this ♥

 

Workshops ~ infosessies

Voor dit aanbod zijn er momenteel geen inschrijvingen beschikbaar